Hurra for oppturer og nedturer

Da var høstens første seriekamp ferdig og Innstrandas gutter 04 kunne være svært så fornøyd med stillingen 10-1 mot Bodø/Glimt! Før sommeren gikk de på et kjempetap. Men måla teller jo ikke….for det sier «de som har greie på det»!!


Det var det første vi hørte da guttungen skulle starte på fotball i 6-7 års alderen; «det heter ikke dommer, men veileder» (det er jo tragikomisk!!!!) og «vi skal ikke fokusere på mål». Men var det noen som var opptatt av å telle mål så var det da jammen i meg de små. De fryda seg over måla de scora, og blei således irritert på de som kom baklengs.

Sjøl syns jeg DET er helt greit, jeg. At ungene tidlig lærer seg at alt er ikke rettferdig, alt kan ikke være likt er bare sunt. Jo før jo heller, unger skjønner mer enn vi tror. Dessuten er det god læring i det å kjenne på følelsene av sinne og glede. Oppturer og nedturer, sånn er livet enten man er liten eller stor. Og da kan det kanskje være like greit at man har lært noe om det før man kommer på gymnaset eller i arbeidslivet og får seg en realistisk smell midt i trynet.

Ikke det at man skal sammenligne småguttefotball med voksenjobbinga, men det er nå tross alt gjennom oppveksten man bygger karakter og verdier. Så må sjølvsagt vi voksne være med på å sette det hele i et noenlunde perspektiv når spesielt nederlaget blir et faktum.

Å ha engasjerte foreldre på sidelinja ble det også «advart  mot», men hvis man ikke tar helt av så må det da bare være inspirerende og motiverende for ungene å ha en heiagjeng som bryr seg underveis, det er jeg helt sikker på – jeg merker det hvertfall på vårres sønn. Alternativet er nå hvertfall trasig; jeg overhørte en trist gutt på turnering en gang som klaga til mammaen sin som bare hadde drukket kaffe og skravla mens han gjorde en iherdig innsats på banen. Den skuffelsen var nok større enn tapet mot det andre laget.

Ballen er rund. Dommer er dommer. Mål er mål. Baklengs eller ei. Sånn har det altid vært. Sånn vil det alltid være, sjøl om noen vil kalle det noe anna.

Og la nå barn være barn – med opp og nedturer. Så får vi være der for dem på veien. Den filosofien tror nå jeg på. Men jeg er vel en av de som ikke «har greie på det» 😉

Kommentarene på Facebook legger seg ikke inn under blogginnlegget automatisk, så legg gjerne kommentarene her også

  1. «Tap og vinn, med samme sinn» har jeg vokst opp med. Så er jeg sikkert gammel, men godt å lese at du er «der» – du også

    • Vi er ikke gamle, det er bare verden rundt oss som er bltt «soft» på enkelte punkter. Rart i grunn i en verden som kanskje er hardere enn før…mulig det er grunnen, at man har et voldsomt behov for å skåne sine egne så lenge en kan….mens de egentlig trenger forberedelse mer enn noen gang!

3 tanker om “Hurra for oppturer og nedturer

  1. «Tap og vinn, med samme sinn» har jeg vokst opp med. Så er jeg sikkert gammel, men godt å lese at du er «der» – du også

  2. Vi er ikke gamle, det er bare verden rundt oss som er bltt «soft» på enkelte punkter. Rart i grunn i en verden som kanskje er hardere enn før…mulig det er grunnen, at man har et voldsomt behov for å skåne sine egne så lenge en kan….mens de egentlig trenger forberedelse mer enn noen gang!

  3. Tilbaketråkk: Kickstart på høsten! | ekte TURGLEDE

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.