Eggesvikmarsjen – ett sommereventyr

Eggesvikmarsjen 201414_ (11)For nittende år på rad ble den 12 km lange fjellmarsjen arrangert, til glede for rundt 400 store og små. Jeg er glad vi fikk vært med i år, og med været på vår side kunne det ikke blitt en bedre ramme rundt turarrangementet!

Vi har gått den flere ganger før, så fremt vi ikke har vært på ferie, og grunnen er enkel; en fantastisk tur i et kupert terreng (perfekt for familier) med naturlig matpause-stopp på gamle Sandmo gård hvor de har stelt i stand kafe, videre forbi nydelige Birkelid gård, en avkjøling- og drikkestopp i fjellbekken i Aagdalen med nydelig utsikt over Beiarfjorden og ikke minst nårEggesvikmarsjen 201414_ (13) man kommer til mål hvor det er kafe i det lille, hvite grendehuset fra 1935. Bord og stoler fra det som en gang var skole i den lille bygda er satt ut, med malte syltetøyglass med markblomster på og salg av rømmegrøt og sodd. Den koselig stemninga der er verdt turen i seg selv!

Turen starter i Ertenvågdalen (langs kystriksveien mot Ørnes. Ca 45 min kjøring fra Bodø) og man velger selv om man vil gå i flokk eller ei. Etter ca 12 kilometer og rundt 600 høydemeter er man framme i Eggesvika. Båt går i skyttel over til Evjen hvor man fraktes med buss tilbake til bilene i Ertenvåg. Siden familien på Ørjans side er fra Eggesvika har vi naturlig tilknytning til stedet og gjør det vi kan for å både delta i dugnadsarbeidet og delta på selve marsjen. I år gikk Ørjan med migrene, og foreldrene mine var på besøk så derfor bidro ikke vi stort i år men satser på å komme sterkere tilbake.

Eggesvikmarsjen 201414_ (4)Å gå med migrene, neddopa på tabletter, er i beste fall imponerende, men det sier jo litt om motivasjonen for turen… 😉 Men den jeg ble mest imponert over var lille Maria vår som nettopp fylte 3 år som gikk HELE turen alene!!! Greit, hun er jo glad i og vant til litt tur (hvilke barnehagebarn er ikke det?), men i denne størrelsesorden – oh no! Espen på nå 10 år gikk turen da han var 2 1/2 år, men da satt/sov han like mye i meisen som han gikk. Bare det var prestasjon i seg selv. Så jeg regna med Magnus (17 mnd) i bæremeisen måtte over i bæresele så hun fikk hvile seg litt underveis. Men neida; innlagte stopp, historiefortelling, sang, mat og utforsking bidro til at de små føttene bare gikk og gikk. Jeg har sjølinnsikt nok til å se at jeg muligens setter noe høyere krav til ungene enn mange, men denne gang overgikk den lille kroppen forventninger jeg bare kunne drømt om!

Eggesvikmarsjen 201414_ (18)End of story er i grunn at UNGER KAN, UNGER VIL! Hvis de får muligheten! Det kommer mest an på oss voksne, hvilke avtale som inngås,  hvordan vi legger det opp, finne motivasjoner underveis og hjelpe til for å nå målet. Og ikke minst; la den minste gå først. Og gjerne med en annen liten venn eller ett søsken 🙂 Prøv i sommer da vel, først med små fjellturer, deretter lengre og høyere. Er sikker på de små imponerer bare de får anledning – alle liker mestring, bare man tar det steg for steg. Lag klippekort for eksempel, så blir det gøy og artig å nå målet. Se mitt blogginnlegg fra juni om akkurat det og la deg gjerne inspirere – det ville glede mitt turhjerte <3

Se bilder fra turen under faktaboksene.

FAKTA – Eggesvik:

 • Registrert bosatt i 1600. Fraflyttet i 1988.
 • 5 bruk med hester, kyr, sauer og geiter.
 • Sæterdrift på 40-tallet, samt vedhogst.
 • På 70-tallet var det 2 gårdsbruk med melkeproduksjon.

FAKTA – Sandmo:

 • Garden er registrert bosatt i 1753. Fraflyttet i 1959.
 • 2 bruk. På gården var det hest, kyr, sauer og geiter.
 • På vinteren var mannfolka på lofotfiske.
 • Gården har egen mølle som er bevart og restaurert.

FAKTA – Birkelid:

 • Garden er registrert bosatt i 1762. Fraflyttet i 1959.
 • 2 bruk. På gården var det hest, kyr, sauer og geiter.
 • På vinteren var mannfolka på lofotfiske.
 • På garden var de skinnfeldmakerverksted.

En tanke om “Eggesvikmarsjen – ett sommereventyr

 1. Det virker som en fin tur dette. Har alltid tenkt å være med, men vært bortreist på det tidspunktet marsjen har gått. Får satse på et annet år 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.