Valentines og Halloween – tull eller gull?

Amerikanske tradisjoner som Halloween og Valentines er for lengst kommet til Norge. Hat det eller elsk det, men de er kommet for å bli.

Kristiske røster synes Halloween og Valentines er «noe kommersiellt tull» som kommer fra USA og som er «prakket» på oss. Ja, det er sikkert økonomisk motivert, men det handler da litt om hvordan man ser på ting også? Man MÅ jo ikke være med på kjøpefesten, det går faktisk an å finne frem noen artige, gamle eller rare klær og supplere med en billig maske fra Nille – eller ansikstmaling. Så går de runden, takker og deler brodelig det de har fått i bøtta….så var den dagen over….men så har jammen gutta hatt det bra og det har vært med på å lyse opp en mørk høstkveld i påvente av jula. Ikke nødvendig, for all del, men du verden så artig!

Og så kommer jula, og da er det tid for å gå julebukkrunde i gata – en norsk tradisjon – men de får ikke gå i evigheter «for å samle mest mulig», nei – det blir en liten runde i nabolaget fordi de først og fremst syns det er spennanes å ringe på hos «folk de ikke kjenner så godt» og få litt smått i bøtta….

…er det virkelig så galt?

Så kommer Valentines, og det er det samme «jammeret» i avisene om denne utradisjonelle dagen som «kun er for å suge penga» ut av folk. Men mange ser ut til å sette pris på denne kjærlighetsdagen likevel. Jeg er en av dem. Sjøl om hverdagskjærligheten er det aller viktigste må jeg vel innrømme at jeg hadde blitt litt skuffa hvis det ikke vanket noen blomster og et kort denne dagen. Mer skal det ikke til. Og kanskje noen søte sms.

Shopping gjør vi hele året,  og ikke blir Kari eller Ola Nordmann ruinert av disse to amerikanske tradisjonene. Sjøl velger jeg å se positivt på begge deler og anser disse dagene som krydder og to lyspunkt på ellers så mørke dager på senhøsten og senvinteren.

Ett kort med et lite hjertesjokolade fikk jeg av min venninne Line. Selv om teksten antydet både degradering og stavefeil, så varmet det mitt hjerte! Det er viktig å bry seg! I går kveld var jeg sammen med mine «valentines»-jenter da vi hadde skravlekveld med gjengen. Det er også Valentines – for meg:) ellers mørke ettermiddager på senhøsten og senvinteren.

Valentines 14. februar i år var som i fjor. Ja, nesten. Fine kort med fine ord. SMS. En hilsen på nett. Blomster. Hjertegodter.  En fin anledning til å tenke litt ekstra på hva vi har kjært her i livet.

Og jeg spør igjen; er det virkelig så galt? (eller noe å irritere seg over??)

Jeg syns ikke det!

Legg gjerne inn kommentar om hva DU synes 🙂

 

 

 

 

3 tanker om “Valentines og Halloween – tull eller gull?

  1. Så hjertens enig Hanne:) Dessuten velger man jo selv hvor stort eller lite man vil delta i dette.

  2. Tilbaketråkk: Hurra for Halloween! | ekte TURGLEDE

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.