Hurra, nå er det (snart) jul igjen…

Jeg elsker julen og det gjør ingenting at den tjuvstarter i oktober! Denne uka inviterte jeg på heimelaga tomatsuppe med julemaling til dessert!

Foto: Ørjan Olafsen

"Artig førr onga´n"

Mens mange irriterer seg over marsipangriser og julepynt i butikkene tidlig oktober, så syns jeg ventetida (og høsten) blir kortere nettopp fordi juletingene kommer en stund før jul. Men noe særlig før oktober, bør den dog ikke komme…Og selv om jula har blitt mer og mer komersiell så MÅ man jo ikke kjøpe det som kommer i hyllene i altfor god tid før jul! Det er jo bare å gå forbi. Å bruke energi på å irritere seg over det, nei det gidder jeg hvertfall ikke!

Å benytte tiden før jul til å være sammen med gode venner og familie er nok det jeg setter aller høyest. Egentlig er ikke dette spesielt for jula når jeg tenker meg om, for jeg må vel si jeg er over gjennomsnittet sosial… Så når jeg nå er i barselpermisjon og hjemme med lille Maria, så benytter jeg enhver anledning til å samle sammen venner til ulike aktiviteter eller takke ja til invitasjoner; enten det er barseltreff, trilleturer eller andre sosiale samlinger.

Foto: Hanne Olafsen

Godt med hjemmelaga tomatsuppe (oppskrift nederst på sida)

Denne uka hadde vi jentekveld hjemme hos meg, men dessverre kunne ikke alle komme. Sånn er det bare i hektiske uker før jul. Men fire av oss storkosa oss med hjemmelaga tomatsuppe med fullkornspasta, egg og grove rundstykker (oppskrift lenger ned). Til «dessert» stod malingsbøttene klare. Så i tillegg til å ha en knall kveld med å gjøre litt «ulovlige» ting som å male på stueveggen, så MÅ jeg nå også tapetsere i januar. Tror vi sier tidlig i januar!

Og hvis noen lurer: ja, vi skal ha ordentlig juletre også 🙂

Her er min variant på heimelaga tomatsuppe:

Jeg har tatt utgangspunkt i en jeg fant på nettet, men har justert den til min egen. Lagt til litt og tatt bort noe anna:)

  • 2 bokser hakka tomater
  • 1 løk
  • 1 fedd hvitløk eller 1/2 kinesisk hvitløk (de som er helt runde, de er mildere enn de med fedd/båter)
  • 1 buljongterning, kylling- eller grønnsaksbuljong
  • 2 ss creme fraiche/rømme
  • God skvett fløte
  • Noen dl vann
  • Basilikum (tørka eller frisk)
  • Salt og pepper

Skrell løk og hvitløk og kutt i grove terninger. Ha litt smør eller rapsolje i en kjele og surr surr løk og hvitløk til det blir mykt. Ha i litt salt og pepper.

Tilsett så hermetiske tomater og basilikum; tørket eller klipp oppi en solid dusk med frisk basilikum. Finn så frem stavmikseren og bruk den oppi kaserollen og «miks i vei» slik at alt blir fint. Evt bruk en kjøkkenmaskin. Vil du ha litt grov tomatsuppe så bruker du ikke stavmikseren så mye, det ser du an sjøl. Ha så oppi buljongen (bland bulgjongterningen i en skvett varmt vann før du har det oppi suppa, det er enklest). Du må ikke ha buljong, du kan gjerne «gå berserk» i krydderhylla, men husk å smak hele tida! Ha oppi fløte/rømmer eller creme fraiche. Spe med vann til den konsistensen du vil. Småkok i ca 20 minuter.

Igjen: husk å smak hele veien og spesielt på slutten slik at du kan justere smaken.

Ha suppen over store suppeskåler med kokt egg og fullkornspasta. Server grove varme rundstykker og meierismør til.

Anbefales på det varmeste!!

 

En tanke om “Hurra, nå er det (snart) jul igjen…

  1. Tilbaketråkk: Og jula varer helt til påske…. | ekte TURGLEDE

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.