Selvgjort er velgjort!

Foto: Hanne OlafsenHjemmelaga babymat er sunnere, bedre og billigere – tre gode grunner til å gjøre det selv! Dessuten tar det ikke så lang tid som en kanskje skulle tro!Det har vært mye fokus på mat, også for de minste. Avisreportasjer om fabrikkprodusert grøt med gift og glass med mye konserveringsstoffer er bare noen. Nå skal vi vel ikke akkurat sitte med altfor dårlig samvittighet for å fore opp barna våre på ferdigmat (vår sønn på snart åtte år fikk ikke annet…og den er sikkert blitt «bedre» siden den gang – selv om jeg vil påstå at dette bransjen også er kommersielt drevet på lik linje som alle andre). Jeg tror likevel du vil bli positivt overraska over hvor kjapt og enkelt det er å lage maten selv! At du sparer en del kroner også er jo bare ett ekstra pluss…

Foto: Hanne OlafsenSelv ble jeg bevisst på naturlig mat for noen år siden og interessen for å lage det meste fra bunnen av har blitt en interesse og nærmest en hobby. Glad er jeg for det, i en tid hvor det skrives mye om ferdigmatens bakside full av konserveringsmiddel, for mye sukker, fabrikkprodusert søtningsstoff og andre unaturlige ingredienser. Når holdbarheten på det vi kjøper varer over flere årstider og lista over ingredienser er milelang på selv de enkleste ting, så trenger man ikke være utdanna ernæringsterapeut for å skjønne at dette i utgangspunktet ikke er bra! Hvor usunt det er, er en diskusjon for seg selv, men det kan ikke være mange sjeler som er uenig i at det naturlige er det beste alternativet. Men så er det jammen ikke lett å lage alt fra bunnen av heller må jeg medgi, da det er mange av varene i butikkene som er «sammensatte». Vel, uansett er det å lage for eksempel en hjemmelaga saus istede for å lage den på pose, et steg i riktig retning. Alle monner drar, tenker nå jeg – og det er viktig å gjøre sitt for at drivstoffet vi putter i oss er av beste sort. Og spiser man sunn og naturlig mat har man den beste forutsetningen for å ha en god helse, mindre utsatt for sykdom, økt konsentrasjon, mer opplagt osv. Lista er lang.

Da jeg ble mamma for andre gang, var jeg derfor bestemt på at vår lille Maria skulle få så lite ferdigmat som overhode mulig. Og da hun for noen måneder siden startet med litt grøt, var det med stor motivasjon jeg ivret etter å lage ulike varianter istede for å kjøpe «Maisgrøt med banan» eller «Hvetegrøt» som du får i butikkhyllene. Artig var det også! Her er en variant Maria er glad i, som du også kan prøve:

 • 1 dl vann eller morsmelkerstatning (evt ren morsmelk). Morsmelk eller erstatning tar opp jernet bedre i kroppen, så har du sluttet å amme så er det viktig. Dessuten gir morsmelk eller erstatning en søtsmak som barnet gjerne er glad i (og kjenner igjen).
 • 2 ss Havremel (står i nærheten av Havregryn og posen ser veldig lik ut). Fås kjøpt bl. a på Rema 1000.
 • Ca 10 frosne bringebær (de frosne, «løse» – usukra!)

Hell 1 dl veske som nevnt over en liten kjele, middels til høy varme (du må røre hele tiden uansett da grøten er ferdig på 2-3 minutter). Ha i havremelet, visp kontinuerlig til det kommer i kok. Spe om nødvendig med veske. Ta så ca 10 frosne bringebær i, de løser seg fort opp i den varme grøten. Bruk vispen til å få «mosa» det ut.

Hvis poden til nå har spist butikkgrøt, vil jeg anbefale å starte med 1/2 banan som frukt istede for bringebær. Det fordi banan er søtere og nærmere på smak ift det han eller hun har vært vandt til. Etterhvert ville jeg prøvd med most avocado (spesielt på kveldstid da dette er mettet fett og gjør barnet mett lenge), kokte svisker eller aprikoser, ananas, osv. Kun fantasien som setter grenser. Du kan bytte ut havremel med annen type mel, som f. eks hirseflak (Helsekoset), eller sammalt grovt osv. Havremelet er spesielt godt egnet til kvelden da det metter godt.

Vil også anbefale å ha ulike sorter frukt i over en periode så barnet ikke «forvennes» til kun en type grøt med en type smak; da kan det bli det langt verre å introdusere nye smaker…og ha tolmodighet, det er ikke sikkert poden er like glad i det du prøver å gi med en gang. Prøv flere ganger!

Lykke til!

Foto: Hanne Olafsen

 

5 THOUGHTS ON “SELVGJORT ER VELGJORT!”

 1. Veldig bra Hanne. Har gitt poden den havregrøten flere ganger etter ditt tips og den liker han kjempegodt. Skal bli flinkere å variere med forskjellig smak i tillegg så det ikke blir bare sviskepure som smakstilsetning.

  • Så bra han liker den :) Sviskene i seg selv er jo bittelitt jobb med koking sammen med vann og bruk av stavmikser (med mindre du koker det så lenge at det «koker ihjel da ;) ), så da blir det garantert lettere når du skal teste ut andre smaker som frosne bær av alle mulige varianter, banan, osv. da det er lettere å «ty» til :)

  • Ja, det bruker vi også noen ganger, dog ikke blanda, men det skal vi da få testa ut snart :) Både avocadomos og «krøsta» banan går ned på høykant, men prøver å gi banan på dagtid og avocado på kvelden da det metter mer.

 

 

5 tanker om “Selvgjort er velgjort!

 1. Veldig bra Hanne. Har gitt poden den havregrøten flere ganger etter ditt tips og den liker han kjempegodt. Skal bli flinkere å variere med forskjellig smak i tillegg så det ikke blir bare sviskepure som smakstilsetning.

 2. En stor hit med god smak er å mose banan og avocado. I seg selv en mettende «grøt», smaksrik og næringsrik 🙂

 3. Ja, det bruker vi også noen ganger, dog ikke blanda, men det skal vi da få testa ut snart 🙂 Både avocadomos og «krøsta» banan går ned på høykant, men prøver å gi banan på dagtid og avocado på kvelden da det metter mer.

 4. Så bra han liker den 🙂 Sviskene i seg selv er jo bittelitt jobb med koking sammen med vann og bruk av stavmikser (med mindre du koker det så lenge at det «koker ihjel da 😉 ), så da blir det garantert lettere når du skal teste ut andre smaker som frosne bær av alle mulige varianter, banan, osv. da det er lettere å «ty» til 🙂

 5. Tilbaketråkk: Bare barnematen… | ekte TURGLEDE

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.