Bare barnematen…

Foto: Hanne Olafsen

FERDIGMAT? Nei, hjemmelaga er best - også for de små!

Kjøper du alltid babymaten på butikken? Hvorfor ikke lage den selv? Enkelt, godt og rimelig! Er du villig til å prøve, så er i grunn det «verste» gjort 🙂 For det er såre enkelt! Å lage babymaten til knøttet tar ikke nevneverdig lenger tid og i tillegg får du introdusert ekte, gode smaker uten at noen har «fiksa» på dem først. Jeg vil hevde at ved å lage det meste av babymaten selv – og med den kontrollen det gir på hva du serverer den lille, , så blir det enklere når «vanlig» frokost, lunsj og middagsmat skal på bordet – da er smakene der allerede og det er lettere å gå videre til neste «nivå» 😉

Her er oppskrift på tomatsuppe med egg og pasta; til en famile på 2 voksne og 1 barn og 1 baby:

  • Sett så mange egg du vil ha egg og så mye fullkornspenne-pasta du ønekser å ha, på koking.
  • Hakk 1/2 kinesisk hvitløk (den helt runde), alternativt 2 båter og 1-2 normale løk. Surr dette i bunnen av en kjele i litt rapsolje eller ekte meierismør.
  • Ha i 2 bokser med hakkede tomater, 4 ss tomatpure, 1/2 ss sukker, en bunt frisk basilikum (jeg brukte oregano, da jeg ikke hadde basilikum).  Ha i 2-4 ts buljongpulver (jeg brukte den løse i glass. Har du ikke, så bare krydre med det du har i krydderhylla, ikke vær redd for å bruke krydder)
  • Bruk stavmikser i kjelen (hvis den er høy nok så det ikke spruter) til det blir jevnt.
  • Ha i 1-2 dl matfløte. Spe med vann til den tykkelsen du selv synes er ok for en suppe. Jeg syns den er god når den er litt tykk.
  • Ha i revet parmesanost og rør rundt. Det smeltes inn. Jeg hadde en god del da jeg er veldig glad i den smaken.
  • Ta av litt suppe til babyen. Deretter krydrer du med salt og pepper. Husk alltid å smake, det er hele hemmeligheten!

Snakka med helsestasjonen om dette med krydder i maten til små barn. Det eneste de advarte mot er å være forsiktig med saltet. Andre rene krydder er bare en fordel, da ungene blir vandt til de ulike smakene. Jeg bruker urtesalt som er langt sunnere enn vanlig salt (fås kjøpt på helsekostbutikk), og da gjør det ingenting at babyen/barn får i seg litt.

I suppa du allerede har tatt av til babyen, har du i 1 hardkokt egg og litt pasta. Stavmiks og server sammen med suppa, egg, pasta og kanskje litt brød med godt smør på til de «store».

Generelt kan du lage babymat av det dere selv har til middag (ta av evt saus i en skål før du salter den), og stavmikse det til den konsistensen du ønsker avhengig av barnets alder. Blir det for lite veske så bare spe med vann eller avkokvann fra grønnsakene som er fulle av vitaminer. Her er jo mulighetene uendlige!

Se også denne artikkelen.

 

2 tanker om “Bare barnematen…

  1. Tilbaketråkk: Sjefsskifte i heimen | ekte TURGLEDE

  2. Tilbaketråkk: Dessert til de små | ekte TURGLEDE

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.