Knasende godt

Foto: Hanne OlafsenHar du noen gang prøvd heimelaga knekkebrød? Du har sikkert sett dem, for de popper nå opp «både her og der» syns jeg, senest så jeg dem på et hotell faktisk. Min første tanke da jeg så dem første gang var at de så lite innbydende ut. Smaken derimot var helt fantastisk.

Etter det ble Havreknekke og alle de andre knekkebrødene som sponplater! Utrolig smaksforskjell og dessuten har de heimelaga en litt mer nøttesmak som jeg synes er super. Dessuten inneholder de kun rene ingredienser og ikke noe ekstra som gjerne er i alt man kjøper på butikken av ferdigprodukter.

Når det gjelder knekkebrød har selvsagt også butikkhyllene en fiks ferdig kornblanding til deg fra Toro, noe jeg nesten syns er på grensen til latterlig med tanke på at det kanskje tar 2 ekstra minutter å blande frøa selv! Like ille er det ikke som den ferdigblanda eggerøra på kartong, men det er nå en annen historie.

Oppskrifta jeg bruker er fra min gode venninne Line som igjen har fått den av ei anna. Samma det, gode oppskrifter spres gjerne lett, deriblant denne:)

 • 2 dl sammalt rug
 • 2 dl havregryn
 • 2 dl havrekli
 • 2 dl sesam
 • 2 dl solsikke/gresskarkjerner
 • 1 dl linfrø
 • 1 dl kruskakli
 • 2-3 ts salt (jeg bruker urtesalt)
 • 7 dl vann

Svelles i 15-20 min. Ha tålmodighet når du skal «smøre» utover deigen. Del opp i tre i bollen, «øs» ut på 3 brett kledd i bakepapir og bruk en mjuk slikkepott (det kan virke håpløst først fordi man trur ikke det er nok deig på hvert brett, men det er det bare det blir tynt nok:)

Foto: Hanne Olafsen

Klar til steiking

Stek alle 3 bretta samtidig på varmluft 180 grader i ca 45 min. Stek 5 min – ta ut og del opp i passe ruter med et pizzahjul. Ovnen åpnes/luftes ca. hver 10-15 min (for å få ut dampen). Etter ca 45 min (følg med på slutten så de ikke blir brent) – HVIS knekkebrødene ikke er sprø – tørk videre på 100 grader m/lufting.

Lykke til, når du først får smaken på disse så kommer du ikke til å ha lyst på vanlige knekkebrød:)

Foto: Hanne Olafsen

 

 1. Bytt ut 1/2 dl vann med olje, så blir massen mye lettere å fordele + knekkebrødene blir sprø men ikke harde. Bruk slikkepott.

7 tanker om “Knasende godt

 1. Jeg fikk det tipset å stryke ut deigen med hånda i en plasthanske. Jeg dypper hånda i litt vann dersom det henger.

 2. Hmmm, skal høre med kollegaen min som gjør det på denne måten – om det er noe triks:) Men min «deig» er i grunn ingen deig, det blir mer en grøt som ikke klistrer så det er jo mulig jeg da ikke får problemet….må teste 🙂

 3. Testa med plasthanske for å få røra utover kjappere og det funka kjempefint, sparte mange minutter 🙂 Hurra!! Så gikk jeg etter med silikonslikkepott for å jevne.

 4. Bytt ut 1/2 dl vann med olje, så blir massen mye lettere å fordele + knekkebrødene blir sprø men ikke harde. Bruk slikkepott.

 5. Ok godt tips, det skal jeg prøve:) Testet ut dette med å legge papir oppå og bruke kjevle. Det var hallelujastemning i heimen da. Gikk jo såååå fort!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.